Yazar : WebtoonTR Kasım 09, 2016

Kore kültürünün ülkemizde gelişmesi gün geçtikçe daha çok kişiyi webtoonlara yönlendiriyor. Bir çok yorumda Kore dramaları (dizileri) sayesinde webtoon okumaya başlamak isteyen ama bu isteklerini daha önce hiç bilgisayar yardımıyla manga, manhwa, manhua, çizgi roman v.b. şeyler okumamış oldukları için gerçekleştiremeyen kişiler gördüğüm için kaleme alıyorum.

“Webtoon nasıl okunur?” Sorusunun cevabı, “Manga / Manhwa / Manhua / Çizgi Roman nasıl okunur?” sorusunun cevabıyla hemen hemen aynı. Bu yüzden her türlü çizgi romanı okumak için kullanılan genel yöntemleri sıralayacağım ve bu yöntemleri webtoonlar için yorumlayacağım.

1- Kitabını / Cildini alarak okumak.
Hiç bir webtoonun Türkçe basılmış cildini bulamazsınız. Korecesini bulabilirsiniz ama çok pahalıya denk gelir. Başka dillerde de bulmanız çok zor. Bu yüzden bu seçenek sadece çizgi roman ve mangalar için geçerli.

2- Webtoon portallarından okumak.
Korece, Çince, Japonca ve İngilizce bir çok webtoon portalı mevcut. Bu portallarda sayısı azımsanmayacak kadar ücretsiz webtoon var. Bu yabancı dillerin hiç birini bilmiyor veya Türkçe haricinde başka bir dilde webtoon okumak istemiyorsanız Line Webtoon’un Fan Translate bölümünde Türkçe de mevcut. Yani az çok ingilizcesi olan arkadaşların çevirdikleri bölümleri indirmeden internet tarayıcınızdan ücretsiz bir biçimde okuyabilirsiniz. Line Webtoon Fan Translate'in web sayfasına buradan ulaşabilirsiniz bilirsiniz. Sonrasında dil seçeneklerinden Türkçeyi seçerek Türkçeye çevrilmiş webtoonlara ulaşabilirsiniz.

3- İndirerek okumak.
Bir çok çeviri grubu çevirdiği webtoonların indirme linklerini sitelerinde paylaşır. Sizde webtoon çeviren grubların sitelerini zirayet ederek istediğiniz webtoonu indirebilirsiniz. Webtoon çeviren grupların listesi güncel olmamak ile birlikte bloğumuzda mevcuttur. Buraya tıklayarak bu listeye ulaşabilirsiniz.

Webtoon bölümlerini indirdikten sonra okumak için Winrar programı veya CDisplayEx gibi bir çizgi roman okuma programı kullanmadan okuyamazsınız. Ya WinRAR ile bölümü Rar'dan çıkarıp fotoğraflara bakar gibi bir resim görüntüleme programı yardımıyla açıp okursunuz (Kısaca Rar'dan çıkarttığınızda klasörün içinde jpg veya png formatında resimler vardır. Yani webtoonun parçaları. Sırasıyla tıklayıp okuyabileceğiniz kadar yaklaştırıp okursunuz. Ama böyle okuması zordur) ya da herhangi bir çizgi roman okuma programıyla okursunuz. Çizgi roman okuma programlarının birbirinden değişik özellikleri olabilmekte. Size CDisplayEx’i tavsiye ederim (İstek olursa bu programı tanıtan bir yazı hazırlayabilirim). CDisplayEx'i buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

4- Online olarak okumak.
En kolay yol budur. Çeviri gruplarının bir çoğunun online okuma bölümü vardır. Buralardan veya Manga-tr, Manga Oku, Puzzmoss gibi bir sürü manga, webtoon, manhwa veya manhuanın bulunduğu online manga okuma sitelerinden rahatça okuyabilirsiniz.


Telefondan yazdığım için ve zamanım çok kısıtlı olduğu için linkleri veremedim. Ayrıca uzun süre ilgilenemediğim ve sorularınıza cevap veremediğim için özür dilerim. Telefonda yazdığım için yaptığım yazım hataları için de özür dilerim. İki hafta sonra bir problem çıkmazsa bu yazıyı linklerle donatacağım ve blogtaki işlevini yitirmiş linkleri yenileyeceğim. O zamana kadar Google'da aratarak manga okuma sitelerine, blogumuzu kurcalayarak webtoon çeviren çeviri gruplarına vb. ulaşabilirsiniz.

Yorum Yaz

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © 2013 Webtoon TR -