Archive for Kasım 2013

Bunları Biliyor Muydunuz?


  • 2003 Yılında Daum'da ve Naver'da 2 tane olmak üzere Korece sadece 4 tane webtoon olduğunu...
  • Naver'da 17 milyondan fazla kullanıcının webtoon okuduğunu...
  • Naver'da sayıları 17 milyonu geçen webtoon okurlarının 150 milyondan fazla sayfa görüntüleme (Sadece webtoon bölümünde) yaptığını...
  • Gelişme dönemindeki bir webtoonist, eğer haftalık bir seri yayınlıyorsa her hafta 100bin won (Bu günün kuruna göre 209 TL) kazanıyormuş. Kendini kanıtladığı ve büyük bir okuyucu kitlesi kazandığı zaman ise ayda 1 milyon won'dan (Bu günün kuruna göre 2.091 TL) fazla kazanabilme olasılığı varmış.
  • 8 Şubat 2014 tarihinde facebook sayfamıza yazdığım bir yazı: Nasty Cat insan sınırlarını aşmış artık. Adam 3 tane webtoonu hem yazıyor hem çiziyor aynı anda Trace 2'de haftada 2 bölüm çıkıyor yani haftada 4 bölüm webtoon çiziyor adam. Maşallah webtoon makinesi sanki

Not: Yıllar önce Facebook sayfasında paylaştığım ilginç bilgileri bu yazıda topluyordum. Ama 5 yıldır Facebook sayfasında böyle bilgiler paylaşmıyorum. Eğer tekrar paylaşmaya başlarsam bu tarz bilgileri yine bu yazıya da eklerim.
 

Webtoonlardan Uyarlanan Dizi ve Filmler (2013 Yılı)

İlk kez 2006 yılında bir webtoon filme uyarlanmış. Belki fark etmişsinizdir bu yıl webtoondan uyarlanan bir sürü dizi ve film yayınlandı. 2013 Haziran tarihli izlediğim bir haberde 2013 yılında webtoondan uyarlanan film ve dizi sayısı 10'u geçti diyordu. Bunun nedeni şu anda Kore webtoon sektörü inanılmaz bir ivmeyle okur ve hayran kitlesini artırıyor. Öyleki ülkemizdeki bazı kişilerde "manhwa renkli olur" mantığı bile yerleşmiş (siz onlara takılmayın webtoonun bile renkli olma şartı yok). Durum böyle iken ülkemizde nasıl çok okunan, bilinen kitapların dizileri, filmleri çıkıyorsa Kore'de de popüler webtoonların filmi veya dizisi (draması) çıkabiliyor. Aklınızdan "madem popüler olan webtoonların filmi çıkıyor da neden Noblesse, Tower of God gibi serilerin çıkmıyor?" gibi düşünceler geçebilir. Bunun nedeni büyük ihtimalle çok uzun olmaları ve fantastik eserler oldukları için çok büyük bütçe gerektirmeleridir.

Bu yazıda facebook sayfamızda paylaştığım film veya diziye uyarlanmış webtoonları ve içinde webtoonların geçtiği dizi ve filmleri listelemeye çalışacağım ama ne yazıkki kore film ve dizi sektörüyle çok fazla haşır neşir değilim. O yüzden listede eksikler olacaktır. Bu eksikler gözünüze çarptığında yorum yazarak bilgilendirirseniz eklenicektir.

İçinde Webtoon Yazar veya Çizeri olan Film ve Diziler:

Killer Toon (Film / 2013): Bir çizerin çizdiği webtoondaki cinayetlerin aynen gerçekleştiği bir korku filmi. Her hangi bir webtoondan uyarlanmamıştır. Filmde kullanılmak için bir webtoon çizilmiş olmasına rağmen ayrı olarak yayınlanmamıştır.

Flower Boy Next Door  (Dizi [16 bölüm] / 2013): Kendini eve kapatmış bir kızın hikayesi anlatılıyor bu dizide. Dizide önemli karakterlerden iki tanesi webtoon yapmakla uğraşıyor. Ayrıca dizinin konusu "Peeking Him" adlı webtoondan alıntıdır.

Webtoondan Uyarlanan Film ve Diziler:

Flower Boy Next Door  (Dizi [16 bölüm] / 2013): Ayrıntılı bilgi yukarıda mevcut.

Secretly, Greatly (Film / 2013): Girls of the Wild's'in yazarı Hun'un yazıp çizdiği aynı isimli webtoondan filme uyarlanmıştır. Film Güney Kore'ye sızan bir Kuzey Kore casusunun başından geçenleri anlatıyor.

Bel Ami / Pretty Boy / Beautiful Man / Beautiful Guy (Dizi [16 Bölüm] / 2013-2014): Yeppeun Namja veya Bel Ami, Pretty Boy, Beautiful Man, Beautiful Guy gibi isimlerle anılan webtondan uyarlanmıştır.

Aslında bir sürü var ama herhalde sadece bunların Türkçe alt yazısı mevcut. Aslında sadece isim, yıl ve resmi de olsa uzun bir liste yapmak isterdim ama şu an kafam; Çıktı, çıkacak veya şu şu filmde dizide oynayacak gibi haberlerle baya karıştığı için erteliyorum. Beklemede kalın hem listenin devamı hem de yeni çıkacak film ve diziler için...

NOT: Bu yazıyı 01.02.2019 tarihinde gözden geçirip güncelledim. Ama mevcut listeleri güncelleyemezken bunun gibi her geçen gün artan bir ivmeleyle büyüyeceği kesin bir listeyi başıma bela etmek istemedim. O yüzden bu yazının başlığını değiştirerek: "Webtoonlardan Uyarlanan Dizi ve Filmler (2013 Yılı)" yaptım. İleriki bir zamanda benzer bir yazı veya liste oluşturmak istersem eğer yıl yıl gitmeyi kararlaştırdım. Böylece yazıyı ve listeyi güncelleme derdi ortadan kalkacak.

Dijital Manhwa'nın Tarihi, Part1: Manhwa'nın Gelişme Süreci

Kore'de dijital manhwadaki gelişmelere değinmeden önce, manhwa sektöründeki gelişmelere bir göz atmak iyi olur. Manhwa basım sektörü 1990'ların ortalarına kadar sürekli büyüdü, ve sonra 1997'de ekonomik kriz ve IMF yardımı sonrasında kitap kiralıyan dükkanların çoğalmasıyla doruğa ulaştı. Sonrasında 2000'lerin ortalarında, kitapçıların uzun süren bir bunalım geçirmesi yüzünden manhwa endüstrisinde de büyük bir çöküş gerçekleşti. Çoğu uzman bu çöküşün nedenini, bölgesel manhwa dağıtıcısı olan ve manhwa kiralıyan dükkanların içinde bulunduğu bunalıma bağladılar. Öte yandan manhwanın Kore kültürüne etkisi gün geçtikçe arttı, hatta filmlere konu oldular ve bazıları dramalara uyarlandı. Bu gelişmeler Kore'nin büyük internet şirketlerinin ilgisini çekti ve büyük yatırımlarla manhwalar internet ortamına girdi, internet manhwalara ulaşmayı kolaylaştırdığı için manhwa okuyan kitlede hızlı bir artış gözlemlendi. Manhwaya olan ilginin artması beraberinde kurgu ve çizimlerin gelişmesine, bunlara ek olarak manhwa sanatçılarının artmasına neden oldu.

Yararlanılan Kaynak: http://www.koreacomics.com/digital-manhwa-in-korea/history-of-digital-manhwa-in-korea/

NOT: Yararlandığım kaynak kapandığı için bu yazı serisine devam edemeyeceğim. Anlayışınız için teşekkür ederim.


The Gamer

Yayınlanma Yılı : 2013 (Hala devam ediyor)
Yazar: Sung San-Young
Çizer: Sang-Ah
Tür: Aksiyon, Fantastik, Okul Hayatı, Shounen, Doğaüstü-Güçler
Çeviri Durumu: Devam ediyor (Türkçe: Webtoon Garden , Epik Manga
Yayıncı: Naver
Orjinal Korece Webtoon 
Orjinal İngilizce Webtoon

Tanıtım:
Dünyanız aniden bir oyuna dönüşse nasıl olurdu?
Level atlayıp, statlarınızı yükseltebildiğiniz bir online oyuna.

The Gamer hayatı online oyuna dönüşmüş bir lise öğrencisinin maceralarını anlatıyor. Ama bir anda beliren paneller, görevler, yetenekler, insanların kafasının üzerinde yazan isim ve levelleri ve daha bir çok şey psikolojik sorunları nedeniyle gördüğü halüsinasyonlar değil sadece ona özgü bir yetenektir. Bunun sadece kendine has bir yetenek olduğunu öğrendiğinde başka doğa üstü yeteneklere sahip insanların olduğunu öğrenecektir. "Oyuncu"muzun önünde iki seçenek vardır ya her şeyi unutup normal insanlar gibi yaşayacak yada bu tehlikeli yolda yürümeye  devam edecektir.

- Copyright © 2013 Webtoon TR - Webtoonlarla İlgili Bilgiler -