Archive for Ekim 2013

Webtoon Yazar ve Çizerleri Nasıl Para Kazanıyor?

Webtoonlar 2000'li yılların başlarında Koredeki internet portallarında yayınlanan amatör karikatür ve çizgi romanlar şeklinde doğdu. Ama şu an Türkçe'de dahil bir çok dile hayranları tarafından çevrilmiş binlerce webtoon var. Popüler webtoonlar her hafta milyonlarca kişi tarafından okunmaya ve webtoonların ünü Kore'yi aşmaya başladı. Amatör çizgi romanlar gün geçtikçe yerini çok daha profesyonel ve kaliteli çizgi romnlara bıraktı. Ve webtoonlar, Kore'de çok hızlı büyüyen bir sektör haline geldi. Bu yazıda webtoonlar ile paranın ilişkisini anlatacağım. Bazı kişiler için para mevzuları konuşmak bir tabudur. Ama siz de takdir edersinizki; Para daha kaliteli ürün ve hizmetin kapısını açan bir anahtardır.

"Peki bu sanatcılar para kazanıyor mu? Kazanıyorlarsa nasıl kazanıyorlar? Bir webtoon yazarı veya çizeri daha fazla para kazanmak için neler yapmalı?" gibi soruların yanıtını verebildiğim kadar vermeye çalışacağım. Webtoon yazar ve çizerlerinin gelir kaynaklarından dördü:

1. Webtoon Yayınlayan Portallardan Gelen Para"

Gelişme dönemindeki bir webtoonist, eğer haftalık bir seri yayınlıyorsa her hafta 100 bin won (Bu günün kuruna göre 209 TL) kazanıyormuş. Kendini kanıtladığı ve büyük bir okuyucu kitlesi kazandığı zaman ise ayda 1 milyon won'dan (Bu günün kuruna göre 2.091 TL) fazla kazanabilme olasılığı varmış.

En çok webtoonu yayınlayan 3 portal (Naver, Daum, Nate), küçük ve sıradan şirketler değiller. Ve webtoon bölümlerinin ziyaretci sayısı her gün milyonlarla ifade edilen rakamlar. Durum böyle olunca en ufak bir reklam bile koysalar yüklü bir miktar para kazanıyorlar. Webtoon Portlları da bu paranın bir kısmını tabiiki de webtoonlara emek vermiş yazar ve çizerlere veriyorlar. Ayrıca bazı webtoonların bazı bölümleri paralı oluyor.

Webtoonistler de (veya webtoon yazar ve çizerleri) ilk başta sadece (veya hep) bu portalların ödemeleriyle ayakta duruyorlar. Peki "Bu portallar neyi baz alarak yazar ve çizerlere ödeme yapıyor?" derseniz bu konuda çok çeşitli söylentiler var :D Net bir bilgi elimizde yok. Ama iki üç tane yöntem, hem söylentilerin çoğunda ortak olduğu için hem de mantıklı geldiğinden yazmayı uygun görüyorum. Tabii bu durum yayınlanan portaldan portala değişiklik gösterecektir.

1- Fark ettinizmi bilmiyorum ama webtoonlar yayınlandıkları portallarda çıktıkları günlere göre listelenmiş ve okunma sayısına göre sıralanmıştır. Mesela bir webtoon pazartesi günü çıkıyor, çıktıktan sonra bir hafta boyunca (yani yeni bölüm çıkana kadar) her günün sonundaki sıralaması not edilip sıralamasına göre bir mevla ortaya çıkarıyorlar.

2-Yeni bölüm çıkana kadarki okunma sayısı ve puanına göre bir mevla ortaya çıkıyor. Ama puanı hiç takmıyorlar diyenlerde çok var. (çok dediğim 2,3 kişi zaten ingilizce sitelerde bile olsa bu tür bir konuda meraklı kişi çok az olduğundan bu rakam bile çok oluyor :D)

2.Eğer Webtoon Basılırsa Yayıncıdan Gelen Para

3.Film veya Diziye Uyarlanma Karşılığında Alınan Para

Webtoon dizi ve filme uyarlandığı zaman yazar ve çizere para verildiği gibi genellikle yazar filmin yapımında da görev alıyor (özellikle yazar ve çizer ayrı kişilerse yönetmenlik bile yapabiliyor). Böylece ekstradan bir kazançları daha olmuş oluyor.

4.Lisanslı Ürünlerin Satışından Gelen Para


Bunların dışında webtoon yazar ve çizerlerine reklam içerikli ürün tanıtımı yaptırdıkları da oluyor (örnek: Noblesse'ın yazar ve çizerlerinin samsung'un yeni çıkan bir telefonunun tanıtımını yaptığı gibi. Bedava tanıtacaklarını sanmam en azından birer telefon hediye etmişlerdir :D)

Yayarlanılan Kaynaklardan Bazıları: The Argus: Golden Age of Webtoons, How Are Website Cartoonists?

SIU

"Yazar bir dahi. Yazar bir dahi. YAZAR BİR DAHİ."
Yazdığı bu cümlelerden SİU'nun ne kadar çılgın bir yazar olduğunu anlamışsınızdır.

Siu, Slave. In. Utero 'nun kısaltılmasıdır ve yazarın (&çizerin) kullandığı bir pen namedir. Cinsiyeti erkektir. Tower of God'un yazar ve çizeridir.

Blogunda sürekli Tower of God'daki karakterlerin biyogrofilerini veya Towet of God hakkında bilgileri yazar. Yazmış ve çizmiş olduğu başka webtoonlar da olmasına rağmen blogundan da anlaşılacağı üzere kendini Tower of God'a kaptırmıştır.

Cinsiyeti belli olmayan karakterler hakkında sıradışı bilgiler vererek okuyucularını trollemeyi sever :D (Bundan sonra örnekler vardı ama spoiler yememeniz için çevirmiyorum).

Tower of God okuyanların anlayabileceği üzere yazar fotbolu seviyor ve karakterlerin bazılarına futbolcu isimlerini veriyor. Ayrıca futbolla ilgili şakalar yaptığı da oluyor bazen.

Ayrıca Ja Wangnan'ın isminin geriye doğru okunduğu zaman "ben prensim" olması Siu'nun karakterlere isim verirken fotbolcu isimlerinden başka ilginç yöntemler de kullandığının göstergesi.

Açıkladığına göre video oyunlarını da seviyormuş.

Linkler:
SİU'nun blogu
SİU'nun webtoonları
SİU'nun me2day'i
SİU'nun twitter'ı

Kullandığım ingilizce kaynak

Korece Webnovel Portalları


Web novel isminden de anlaşılabileceği gibi internette yayınlanan romanlardır. Korenin internet devleri Naver ve Daum webtoonlar gibi bunlara da el atmış durumdalar. Üstelik bazı webtoon serilerinin (Örn: Noblesse) web novelları da mevcut.

Web novelların bir diğer tanımı ise Japonlardaki light novelların internette yayınlanan versiyonları. Light novellarla arasındaki fark ise bölümlerin dergi yerine internette yayınlanıyor olması ve genellikle sayfalar arasındaki resimlerin webtoonlarda olduğu gibi rekli olması. Bunların dışında light novellar gibi web novellar da genç okuyucu kitlesini hedef alıyorlar ve her bölümde bir kaç tane resim oluyor. Web novellarda da light novellarda olduğu gibi çizimleri yapanlar profesyonel çizerler veya genç yetenekli çizerler. Tabii hiç bir resme sahip olmayan webnovellar da var.

Bazı webnovel portalları:

Naver'ın web novelları listeleme şekli webtoonlarla benzerlik taşıyor ama webtoon listesinden çok daha sade bir yapıya sahip. Gözlemlediğime göre Naver'da genel olarak haftada 2 veya 3 bölüm yazıyorlar. Yazılan hikayelere uygun çizilmiş rsimlerle de web novel destekleniyor. Ayrıca her webnovel'ın bir kapak resmi var; Bu kapak resmi webnovelların listesinde, webnovel'ın bölüm listesinde üstte, ve okurkende sağ üst köşede duruyor. Ayrıca diyaloglarda da "-" yerine küçük kare bir baloncuk içinde konuşan karakterin resmi kullanılıyor.


Honey & Pie'de ise webtoon ve webnovel'lar birlikte listelenmiş durumda. Serinin resminin köşesinde yazan "Toon" veya "Novel" 'dan webtoon mu yoksa webnovel mı olduğu anlaşılıyor.

Daum'da ise yapı daha da karışık çoğu paralı bedavalar da ise içinde resim olana rastlamadım.

Web novelları aşşağıdaki adreslerden bulabilirsiniz.
http://novel.naver.com/webnovel/weekday.nhn
http://www.honeynpie.com/
http://novel.daum.net/myauth/home#1--all-regdate

GÜNCELLEME NOTU: Bu yazının içeriğini yeni ve güncel bilgilerle değiştirebilirdim. Ama 5 yılı aşkın süre önce yazdığım bu yazı Kore'nin webnovel tarihine ışık tutuyor. Webnovellarla ilgilenen birine karşılaştırma fırsatı sunuyor (önceden nasıldı şimdi nasıl?). O yüzden sadece yazının yazım hatalarını düzeltmekle yetindim. Ekstra olarak bulabildiğim bir kaç yeni webnovel portalı sitesini de burada paylaşıyorum.

Güncel Web Novel Portalları:

- Copyright © 2013 Webtoon TR - Webtoonlarla İlgili Bilgiler -